Vaeröy 9-15 sept

Anmälan längre ner på sidan

FISKERESOR MED ÖRJAN LUNDHOLM & FISKEJOURNALEN

Nu har du chansen att följa med fiskeexperten Örjan Lundholm Känd från radio och TV, till Norge och Lofotens sydligaste spets. Där finns en ö som heter Vaeröy . I april och september ordnar han en äventyrsresor i samarbete med Fiskejournalen där buss, färja, boende & båtar ingår.


April.
Fiskar vi efter Skrej. Dessa ishavstorskar som vandrat från norra ishavet för lek är inte bara stora de är även många.

September. 2 st resor  till Vaeröy 9/9-15/9 och 25/9- 1/10
Storsej, torsk och hälleflundror samt många andra arter som makrill och rödspättor

September 16/9-18/9  Saltstraumen Denna är för medlemmar i Pensionärs föreningar P.R.O

 

Jag har ofta fått frågan från flera håll om att ordna fiskeresor och då  framförallt till Norge. De första trevande stegen i Norge redan 1977 gav mersmak trots att vi inte fick många fiskar och inte hade någon aning om vad havsfiske egentligen handlade om. Eftersom jag fiskat om på många ställen i världen och jobbat som fiske guide på Kolahalvön vet jag att när man kommer till nya platser behöver man ofta lite hjälp för att lättare komma igång att fånga fisk. Det skiljer sig ofta både i teknik och olika fiskars beteenden på olika platser.  När jag tänkte på möjliga resmål föll valet på Vaeröy i Nord Norge som både har en fantastisk natur och ofta har bra och lätt tillgängligt fiske.

I ett samarbete med ett bussbolag utgår vi ifrån Piteå och erbjuder vi under 2018 3 st äventyrsresor i september.

En av resorna går till Saltstraumen och är för medlemmar i Pro. och 2 st i går till Vaeröy.  Tanken är att man inte ska behöver kunna något i förväg utan bara sätta sig på bussen och följa med. Vi har haft storfiskare från 10 år till 80 år som följt med på våra resor.  Det som ingår är bussresa tur & retur Piteå – Bodö. Färja över till Vaeröy.4-5 st hela fiskedagar. Vi bor i ett två vånings husprecis bredvid bryggan och bor 2-4 st personer i varje rum. Det finns två fullt utrustade kök med kylar och ett stort allrum där man samlas  på kvällen. Fisket sker i fina båtar med minst 100 hk och 22 fot. Man fiskar 4 st personer i samma båt.  På bussresan blir det fiskeutbildning och tävlingar. Under resans gång får man lära sig hur fisket fungerar och vad man ska fiska med. Om man inte har grejer för detta fiske eller bara vill prova detta så har vi ordnat så att man kan hyra allt från spö och rulle flytoverall och beten. Fördelen med att hyra beten är att man alltid har tillgång till grejer som fungerar och behöver inte vara rädd för att få slut beten. Det  kan vara ganska kostsamt att  köpa i förväg och framförallt veta vad man ska ha och vilka vikter det ska vara på pirkar och jiggar. Självklart kommer det att koras resans största fisk med ett fint pris. Ta chansen att komma iväg på en upplevelse där ni bara behöver koncentrera er på att ha så roligt som möjligt. Kanske du också kommer hem med en drömfisk i bagaget.
Denna resa vänder sig till de som vill uppleva ett äventyr där det inte behövs några kunskaper innan.
Vår resa i april
Skreifiske

Under feb- maj så kommer skrejen (ishavstorsk) in mot den Norska kusten för lek. Torsken leker på 60-100 m och det är inte ovanligt att stimmen kan vara 20-40 meter tjocka. Man kan nästan inte förstå villka mängder som finns i dessa områden. Ofta behöver man inte åka mer än 3-4 minuter ut från Campen innan man hittar fisken. Storleken är ganska bra och de minsta vägde ca 4 kg och det är väldigt vanligt med fisk mellan 10 – 15 kg. Vi fiskar med stora pirkar eller stora jiggar som gör att man slipper de allra minsta fiskarna. Detta fiske är ganska lätt att lära sig. Det handlar bara om att komma ner till fisken. Sedan brukar det märkas när man är på rätt djup. Med ordentligt spöböj  är det ingen tvekan om att det är fisk. Man brukar vara ganska trött i armarna på kvällen. När man fiskat klart för dagen så finns ett stort och fint rensrum med tillhörande frysrum som är så pass stort att alla kan få med sig 20 kg fiskfile med sig hem.

Höstresa i september

Torsk
Denna ö har gott om grund runt om och som alla håller torsk beroende på betestillgång och strömförhållande. Fiskedjupet överstiger sällan 100 m. Vanligt fiskedjup är 20-50 m. Fisket äfter torsk brukar inte vara speciellt svårt utan man försöker fiska nära botten. Det är inte ovanligt att ett grund helt plötsligt börja leverera som varit dött. Detta på grund av att tidvattnet ändrar riktning eller betesfisk kommer in. Hittar man bara fisken så kommer nappen direkt. I bland är fisken runt topparna men det vanligaste är att de står i branterna. Ibland på strömsidan och ibland i lä för grundet. Ofta kan man bara ligga och driva över den kuperade botten till man hittar fisken. Fisket sker med jiggar eller pirkar i vikter från 200 gr och tyngre. Oftast är huggen hårda och man behöver inte vara rädd för att missa att man har hugg.
Sej
Storsejen finns runt öarna hela året runt och är som en vargflock snabba att gå till attack. Har man aldrig tidigare varit med om ett storsejhugg i mellanvattnet brukar man komma ihåg detta i all framtid. Huggen är brutala och första rusningen brukar både bli lång och kommer att kännas i armarna. De kan ibland vara svåra att lokalisera och kan finns i alla vattenlager. Ofta finner man dessa i frivatten mellan grunden. Det är inte ovanligt att de kan finnas på 50 m djup för att därefter finnas strax under båten. Fisketekniken är att spinna upp och ner genom alla vattenlager och ha ett högt tempo. Man kan aldrig veva för fort för dessa fiskar utan tvärt om så är det lättare att få hugg om man vevar så fort att de inte hinner tänka efter. Inget slår ett hugg av en storsej på en snabbt invevat bete. Rusningen som sedan kommer när den blivit krokad i fart måste bara upplevas för att man ska förstå.
Hälleflundra
Fisket efter hälleflundra  sker med jiggar eller betesfisk som spinns eller metas från botten och upp till ytan. Dessa går lättast att komma i kontakt med på norra sidan om ön på den stora grundflaket som är minst en kilometer i omkrets och djupet är mellan 10-25 m. Botten består mest består av sand och grus och det går även att bra att meta rödspättor i dessa områden.Tidvis kan det vara ganska strömsatt beroende på tidvattenströmmen. Det är ett stort område som består av kuperad botten där hälleflundrorna ligger i bakhåll för sina byten. Det kan gå långt mellan huggen så det är viktigt att vara uthållig. Lägger man ner tid här kommer man att få hugg förr eller senare och för några år sedan fångades världsrekordet 202 kilo på hälleflundra här.

[contact-form-7 id=”7763″]