Göra egna jiggar

Gjuta egna mjukbeten
Jag har så länge som jag minns gjort egna beten från material som kanske inte alltid förknippas med fiske.  Men att hålla på med jiggkroppar och mjukplast har varit ett område som jag inte testat speciellt mycket. Självklart har man smält ihop en och annan trasig jigg med tändare ute vid vattnet någon gång. Men när jag väl provade så förstår jag inte varför jag inte gjort detta tidigare. Fördelarna är många och om du skulle vilja prova så kommer du att bli fascinerad hur lätt det är att göra egna mjukbeten.  Bara för att inte tala om den stora tillfredställelsen att kunna göra sina egna beten och få fisk på dem. Den kanske största fördelen är att det går att gjuta om gamla jiggar.  Det är många jiggar som blir kasserade under en sommar och nu slipper du kasta dem och istället kan du smälta om dem och kanske testa att göra färger som inte finns i handeln. Man kan även tillsätta glitter och smakämnen för att ytterligare förbättra dem och skulle de inte funka så är det enkelt att bara att smälta om dem.

Göra egna former och gjutning
Softbaits eller mjukplastbeten har på senare tid blivit mer och mer populärt. Kanske både för att de är billiga och liknar fisk både till utseende och koncistens.
Däremot är det inte många som vet att det är väldigt lätt att göra egna beten. Fördelen med detta är att du kan göra ditt eget bete eller prova färger som inte finns i någon butik.
Det är väldigt enkelt att gjuta sina egna beten. Man behöver en mickrovågsugn och en värmetåligt glas. Helst inte den Micro som används i hushållet. Det går att köpa billiga på återvinningsmarknader. Eller en spis och en panna som inte används till matlagning.
Vätskan hälls sedan i glaset och sedan värms allt  i mickron med 30 sekunder intervaller och sedan kollar man hur det ser ut. rör om för att allt ska ha samma temperatur. Det brukar vara stor skillnad på microugnarnas effekt och man måste lära sig sin egen. Min kör jag på 80 % i en minut och sedan 30-40 sek på 70% till jag får rätt koncistens.
Vätskan kommer först att klarna och sedan tjocknar den. Rör om och fortsätt att värma. När den sedan har en koncistens som varm sirap och är klar till färgen så är det bara att fylla formen. låt sedan formen stå  ett par minuter minst innan man plundrar formen. Större jiggar är man tvungen att låta stå längre. De kan vara styva på utsidan men inuti så är de fortfarande ohärdade. Det bästa är att lägga dem i en hink med vatten så kyls de snabbt ner och det är viktigt att det är ordentligt med vatten så att de inte blir böjda när de härdar. Ta sedan upp dem och lägg dem på rygg så att de är raka gärna i ett dygn. Då har de fått rätt form. Man kan använda ett bete direkt om man vill. De är då mjukare. Den kommer att styvna lite och efter ett dygn så är den helt genomhärdad.
Se längre ner på sidan hur man kan göra egna formar
Vill du prova själv så titta i webshopen där vi har många olika formar och startkit

Komma igång
Jag hade läst om hur man gjorde formar för stora jiggar typ bulldawg i gips. Detta är ett ganska omständligt sätt med långa torktider på formen och sedan ska den lackas för att inte jiggkroppen ska fastna.  Gips är visserligen ett billigt material men har också den begränsningen att formen blir skör. Det är också lätt att det går flisor som sedan kan vara svåra att reparera. För att inte tala om man skulle ha otur att tappa ner den i golvet. Det material som används idag till formar är Silicon RTV. De som provat både gips och Silicon kommer aldrig att använda gips mer. Silicon slår gips på alla punkter och avtrycket som blir i en Silicon form är 100 % lika det original som det gjutits av. Därför är det viktigt att ha ett bra original att utgå ifrån. Silicon finns i olika utföranden beroende på om den ska vara värmetålig eller om man ska gjuta av något som hänger vertikalt.  Dessa är tvåkomponents baserade och man blandar ca 5 % härdare för att de ska härda ihop. Efter 12-24 timmar så är formen färdig och sedan är det bara att gjuta. Fördelen med detta material är att det är väldigt flexibelt och gör att även om man har en jiggkropp som är rund kan man nästan innesluta den helt. Normalt så behöver man göra två st formhalvor för att kunna gjuta sådana här detaljer. Det är egentligen omöjligt att bara behöva en formhalva.  Det ser ut som om den är helt ingjuten men eftersom Silicon är så flexibelt är det bara att kränga loss jiggkroppen ur formen.  Nackdelen med detta är att RTV Silicon är ganska dyrt.  Normalpris i handeln är ca 500 kr / kilo. Därför har vi köpt in RTV silicone och har detta till försäljning för 299 kr/kilo. Det räcker till ganska många formar om man använder materialet sparsamt. Till skillnad mot att gjuta i metall där det behövs minst 1 cm Silicon material utanför det man ska gjuta av. Här klarar man sig i princip på att göra ett skin för att kunna gjuta en jigg. Siliconforman är nästan outslitlig och räcker till 1000 tals jiggar. Kostnaden blir väldigt låg i längden att tillverka egna beten.

Göra egna gjutformar i RTV silicon
De flesta tror att det är svårt att göra en egen RTV silicon form men det är egentligen superenkelt bara man vet hur man gör. Se mer under filmer. Där finns flera tips på betestillverkning.
Enklast är att börja gjuta av en shadjig som du gillar. Då har du en jigg som du vet funkar och kan göra hur många likadana som helst och då kan du även testa olika färger. Till formens ram kan man använda olika material. Det jag använder är en genomskinlig beteslåda. Då det är lättare att se om jiggen ligger mot en kant när man häller på siliconet och då hinner man räta upp den om den blivit sned. Borra 2-3 små hål på undersidan av beteslådan och sätt in spikar som du sedan trycker fast i jiggkroppen. Glöm inte att tejpa igen hålen för spikarna så att det inte läker ut Silicon från botten av lådan. Sätt jiggkroppen upp och ned så att ryggen kommer ner mot botten av formen. Det är viktigt att trycka fast den mot botten så nära som det bara går. Då slipper man få silicon på undersidan av formen och det blir mindre efterjobb. Det ska helst vara helt öppen ovansida för att vara lätt att hälla i plasten. Mät upp volymen av formen så att man inte har för stor mängd silicon. Tillsätt 15 gr (5%)härdare till 1 kg silicon. Det är inte så jättenoga med mängden härdare. Formen blir lika hård oavsett mängd . Det enda är tiden det tar att härda. Ta bara inte för mycket härdare bara för att det ska gå fort att få formen färdig. Då kan det härda för fort och det kan nästan vara svårt att hinna få ut siliconet från burken. Överbliven silicon från burken kan användas i kommande formar som utfyllnad på sidorna. Gärna som stöd mot stjärten så att de inte kommer mot en kant. Eftersom de härdar ihop med siliconet slipper man kasta bort en massa spill.

Gjutning
Man behöver ett värmetåligt kärl, typ ett glas med pip som tål hög värme. De bästa är att använda kemiglas eller liknande. Använd inte samma kärl att smälta i som man använder till matlagningen. Det frigörs plastångor som inte är så hälsosamma när man smälter plasten och det är väldigt viktigt att sörja för god ventilation. Det bästa för hälsan är att hålla till utomhus. Skaka flaskan med plastisol noggrant så att allt material blandas. Häll sedan upp den vita mjölkblandningen i ett värmetåligt glas. Gärna med pip för att lättare kunna hälla i formen när den är klar. Alternativet är gamla jiggkroppar . Klipp eller riv jiggarna i mindre bitar och lägg dessa i glasbägaren. Sätt på mikron på full effekt i ca 45 sek. kolla hur det ser ut och rör om. Fortsätt 30 sek till och rör om. Det är olika på mikrovågsugnarna hur snabbt de får jiggarna att smälta. Den ska röras om så att plasten blir jämn varm och blir klar till färgen. När den blivit flytande som varm sirap är den färdig. När den är färdig tillsätter man färg och glitter och rör om. Låt den stå minst 30 sekunder så kommer luftbubblorna att flyta upp.  Sedan är det bara att hälla ner massan i formen och vänta ca 2 minuter. Sedan är det bara att plundra formen. Dra försiktigt ut jiggen ur formen och lägg den i vatten för att efter härda. Då kletar den inte ihop sig med de andra.  Vill man ha  olika färger så beror det på om man vill ha en flytande övergång mellan färgerna eller en skarp linje. Om man häller i medans det första lagret inte stelnat så blandar sig färgerna och de kan skapa roliga effekter. Annars måste man vänta till det första lagret stelnat lite innan man häller på nytt material. Börja med att värma den ofärgade plastisolen och sedan ta av lite i en annan bägare och färga den i en annan färg tex mörkare till ryggen. Häll först i den första plastisolen och vänta lite till den börjat härda lite. Testa med en liten trästicka. Den ska inte vara rinnig men inte heller för hård. Är det för stor tempskillnad mellan lagren då fäster inte det andra lagret. Värm den andra färgen i micron så att den är riktigt varm(ca 170 gr). Då den är varmare så fäster den bättre.Det är svårt att beskriva detta i text. Man måste testa lite själv för att få in känslan. På detta sätt kan man laga jiggar som tappat stjärten. Lägg kroppen i formen och värm plastisol och värm jiggen med en värmepistol eller liknande så att bakdelen smälter och sedan häller man på plastisolen som då kommer att fästa i kroppen. Använd gärna en kontrastfärg på stjärten. Detta gör att jiggen kommer att synas mer när man fiskar.

Detta med plastgjutning har konstigt nog aldrig riktigt blivit något hit i Sverige. Trots att det inte är svårt att göra egna jiggar, utan tvärt om väldigt enkelt att göra när man väl har fått prova.  Kanske är avsaknaden av formar och att jiggar i allmänhet är billiga att köpa, anledningen till att vi inte utvecklat detta.  Jag hoppas att jag med detta nya tankesätt att göra former kan vi utveckla beten för våra Svenska förhållanden. Och vi har ju alla gamla jiggar som vi kan göra om.

Säkerhet
Säkerhets utrustning som behövs är glasögon och handskar samt att man sörjer för god ventilation.
Plastångorna är inte hälsosamma. Gjut gärna utomhus.
Microvågs ugn eller kokplatta med gryta. Kan köpas på återvinningsmarknader billigt. Använd inte de som används i hushållet.
Värmetåligt glas typ pyrex som tål hög värme

det är bara att smälta om gamla jiggar

Våra startkit gör att man lätt  kommer igång med att göra egna beten

Skaka flaskan med plastisol ordentligt. Häll plastisolen i en värmetåligt kärl. Innan man värmt den är den vit.

Värm i micron på ungefär 80 % i en minut. Rör om och fortsätt värma en minut. När plasten är genomskinlig och rinner som varm sirap är den klar.

Tillsätt glitter och färg efter eget tycke och smak och rör sedan om

Rör om och låt bubblorna flyta upp

För att få två eller fler färger på jiggen. Häll först i en färg och låt kallna lite innan man häller på ny plast. använd något att känna med så att man ser att det blivit trögflytande. Det kan vara svårt att veta när man ska hälla i men det är lite erfarenhet. sedan ska man ha varmare plast för att få den att fastna. har man väntat för länge så kommer den att skikta sig och om man häller i för fort kommer den att blanda sig. som sagt lite känsla som man måste lära sig den hårda vägen. Blir det inte bra så kan man ju alltid gjuta om jiggen

Häll i plasten i formen och låt den kallna. Lägg gärna jiggen i vatten. Då kommer den att vara rak när den kallnar.

Det är en fantastisk känsla att få fisk på egenproducerade beten