Fisketips

Större Jiggstjärt
Jiggar kan man få att simma med större stjärtrörelser genom att limma på en plast från tex en presenning.
Använd ett snabb lim som fäster. Vissa plaster är lite feta och kan vara svåra att limma

Sänke av gammal jigg

Gamla jiggar behöver man inte slänga om kroken blivit ovass eller gått av.
Klipp av kroken så nära skallen som möjligt.
Nu har du ett botten sänke med ögla som går att använda till många olika fisken.

Förtyngning av spinnare

Små spinnare är väldigt effektiva men kan vara svåra att kasta.
Ett enkelt sätt är att när man knyter fast den så lämnar man en stump som man nyper fast ett blyhagel på.
Detta gör att man kommer längre och samtidigt får en spinnare som inte tvinnar linan så mycket heller.

Spinnare som inte tvinnar linan

För att motverka att en spinnare tvinnar linan så vrider man öglan.
Ta en plattång och vrid den uppåt. Det är viktigt att resten av spinnaren är rak och testa så att spinnarbladet kan rotera fritt.
Nu kommer den inte att rotera runt sin egen axel och därför kommer den inte att tvinna linan.

Dubbel vobbler
Detta kan vara ett knep om man ser en större gädda som inte är intresserad av normala vobblers.
Koppla ihop två st och helt plötsligt får man ett bete som ger mera liv och rörelse och ser mer matigt ut.
Tänk på att sätta det mindre eller lättare betet längst fram för att få en bättre gång.
Glitter jiggar

Julgransglitter går perfekt att använda till jiggar. Passa på när de har rea under mellandagarna att lägga upp ett lager av olika typer av glitter.
Med buntband som finns att köpa på de flesta byggvaruhus och finns i många färget och storlekar. Lägg glittret dubbelt och fäst ett buntband runt jiggen. Sedan tar man en bunt till och lägger den jäms med jiggen och fäster den med buntbandet. Vik glittret bakåt. Det kommer att bildas en ganska grov kropp.Denna jigg kommer att pulsera väldigt mycket när man fiskar.Gör några som är 30 cm. Dessa kommer att fiska väldigt fint och är jättebra att fiska av djupbranter med. Glöm bara inte att sätta fast en stinger tafs för att inte missa så många hugg.

Förvaring av mormyskaspön.

När man fiskar med mormyskor så använder man tunna linor som lätt går av om man inte är varsam.Med ett litet ventilgummi som man sätter fast på spötoppen så kan man förvara sina spön i fiskelådan utan att de tjorvar ihop sig med varandra och så har man alltid mormyskatoppen rak. På detta sätt sparar man både toppar och slipper knyta om mormyskor som tjorvat ihop sig

Stinger jigg
Om man gör långa stjärtar på sina julgransjiggar är det bra att sätta på en extrakrok. En så kallad stinger.
Gör en tafs som träs över kroken men inte kan glida tillbaka över krokens hulling. det bästa är att bara ha en enkelkrok för att det ska trassla in sig mindre i glittret. Klipp sedan ut valfri längd på glittret och fäst det med ett buntband och vips har man ett bete som krokar bättre.
Göra om gamla spinnare
Gamla favorit spinnare med gamla krokar som rostat eller en krok som gått av blir lätt liggande i draglådan.
Dessa går att använda att göra helt nya typer av beten av. Skaffa en pianotråd som är mellan 0.3-0.5 mm.
vira sedan fast kroken i tråden och sedan tar man helst en rundkäftad tång som gör att det är lättare att böja tråden och få en snygg hake.
Dessa hakar kan man ha på båda sidor om man vill lätt kunna byta krok också.
Detta bete är bra när abborrarna inte riktigt orkar simma ända fram för att hugga på spinnaren. De är lättare att få dem att bita över en liten fluga eller jigg som är 10-15 cm bakom.
Glitter krokar

Glitter går att få tag på i en massa former och färger under Juletid och framförallt efter Julen så rear dom ut resterna.
Då ska man passa på att köpa på sig för resten av året. Krokar kan man lätt pimpa med att sätta en bunt glitter och fästa det med ett buntband.
Nu har man en glittrande huggpunkt som ger de extra fiskarna.

Dropshot lekande

Om man vill ha ett lekande som funkar som de som finns på dropshot sänken ,kan man göra dem lätt. Kläm bara ett vanligt lekande med en vanlig plattång så att den blir smal i toppen.
Dessa lekanden är ganska smart konstruerade eftersom de blir smalare i toppen och det gör att man inte behöver knyta fast linan med en knut.
Linan drar man bara fast genom att dra den upp tills den fastnar i toppen av lekandet.
Om man skulle fastna i botten så drar man bara ut linan och tacklet blir kvar. Det enda man tappar är sänket. Men det kanske smartaste är att man kan fiska på olika höjd från botten genom att ta lös sänket från linan och sedan dra fast sänket på ett nytt ställe närmare eller längre från kroken.
Då kommer du att kunna ändra tacklet utan att behöva knyta om

Rödvita flöten som poppers

Vanliga rödvita flöten går att använda på en mängd olika sätt förutom att meta med.
Som gäddpoppers funkar de utmärkt. Man behöver bara sätta en gäddtafs i hålet och säkra med pinnen. Kapa pinnen jäms med flötet på bägge sidor så att en sitter fast eller så är man utan pinnen och sätter en pärlap på tafsen närmast krokögat. Detta för att inte kroken ska åka in i hålet. Föredelen med detta är att när gäddan eller abborren hugger kommer flötet att åka upp på linan och fisken kan inte bända sig loss.
Vill man att det ska gå lite lättare att kasta kan man fästa blyhagel eller rullbly på tafsen som är inne i flötet. Nu är det lättare att kasta och för att få lite liv i flötet kan man fila framsidan så att den vobblar och sprätter vatten när man vevar. Man kan också krydda med en jigg och låta enkelkroken vara gömd i kroppen. Nu kan du kasta in bland