Fiskeresa till Saltströmmen 24-27 sept 2020

Utbildning i havsfiskets ädla konst!

Denna resa vänder sig till alla som skulle vilja testa havsfiske men inte kommit iväg av någon anledning
Fjolårets testresa blev en  succe  och därför kommer vi att fortsätta att  åka tillbaka hit för att fler ska kunna testa Norgefiske på ett enkelt och säkert sätt.
Nu har du chansen att följa med på en fiskeresa med buss från Piteå. Även om du inte har någon tidigare erfarenhet av havs fiske ska det vara enkelt att få uppleva det fantastiska fisket efter torsk och sej och med lite tur hälleflundra som finns i området runt Campen. I bussen på väg upp ingår tävlingar och en fiskekurs som garanterar att alla får fisk. Vi lär oss skilja på fiskarterna, göra knutar och hur man ska ta hand om fisken efter att man fångat den.  Om man följer de enkla råden så kommer det att vara fiskgaranti på denna resa. Oftast brukar kvinnorna stanna hemma när det ska fiskas men här har alla möjlighet att få fisk även om man aldrig provat att fiska. Vi kommer att ha en kastkurs på plats för att säkerställa att alla kommer att kunna fiska själv. Självklart koras största fisken på resan hem med ett fint pris.

Resan är tur och retur med buss från Piteå. 2 övernattningar på campingen. På väg upp gör vi ett stopp I Arjeplog, fikar och  om det är möjligt ser vi ett bildspel på silvermuseet.

Du som är nybörjare och vill testa detta fiske har vi ordnat så att du kan hyra utrustning och köpa beten som garanterat fungerar till ett specialpris.
Njut av fiske och den fantastiska naturscenerierna vid en av världens starkaste tidvattenströmmar.

Fisket

Du kan använda din vanliga fiskeutrustning till fisket från land.
Ett spö som är 8 fot och längre rekommenderas med en kastvikt på 10-20 gr och uppåt.
Använder man vanlig nylonnlina bör man ha minst 0,30 mm för att slippa tappa alltför många drag.
Använder man flätlina kan man gå ner på 0.20mm eftersom den är stadigare.
Beten som man använder är pirkar och jiggar som sjunker snabbt.
fisket skiljer sig från det vi är van vid här hemma. Här gäller det att komma ner till fisken som kanske finns 20-40 m ner. Vanliga skeddrag kommer aldrig att komma ner till fisken och därför får många inte någon fisk.
dessa pirkar och jiggar är ganska smala och väger upp till 100 gr och skär vattnet lätt.
Fisket går ut på att kasta rakt ut i strömmen, gärna lite uppströmms. Låt den gärna sjunka 5-20 sekunder för att komma ner i djupet och sedan är det bara att sträcka upp och få kontakt med betet. strömmen för pirk & jigg  genom virvlarna och man behöver inte veva in lina. Ryck i spöet så att betet liknar en skadad fisk. Helt plötsligt kommer man att ha spöböj av en fiske som tagit betet. Pumpa i fisken ganska brutalt. om man vevar in fisken för sakta kommer den att simma in i tången vid land. Då är chansen stor att den är förlorad. Om så händer så frikoppla rullen och då brukar fisken simma ut ut tången. Pumpa då snabbt upp fisken innan den hinner simma in igen. Var försiktig vid landningen. tången kan vara hal och det är inte speciellt hälsosamt att ramla i. Ta av fisken och avliva den. bäst är att slita av gälbågen så att den tappar blod. gör man inte detta kommer kvaliten på fisken att försämras.

Om man inte ska behålla fisken. Kroka lös den varsamt och släpp i den. Kasta den inte från hög höjd. Då kan den skadas.

Om man inte får napp så är det viktigt att inte låta grejerna gå för länge i djupet. Den starka strömmen för pirken mot land och det är lätt att fastna i botten. Tången är förädisk på grund av att de ser ut som träd i vinden och det är lätt att fastna. Tången är seg och man kommer att tappa en del beten men det är därnere fisken finns så man måste chansa lite.
Det är viktigt att man vevar in snabbt med högt spö för att vinkeln ska bli så hög som möjligt.
Håller man ner spöet är det nästan 100% säkert att man fastnar.
Man lär sig ganska snabbt hur länge man kan ha grejerna i djupet innan man måste veva upp

Ta inte upp mer fisk än vad man kan ta hand om.

Reglerna i Norge tillåter 10 kilo fisk att föras ut ur landet.
Bor man som vi gör på en camp får man ta 20 kilo. Dock måste man skriva på ett dokument som där man får skriva upp hur många fiskar man fångat. detta för att kunna visa på att campingägarna är ett viktigt tillskott i nationens ekonomi.

Saltströmmen (no. Saltstraumen) är världens starkaste tidvattenström och flyter mellan öarna Knaplundøya och Straumøya cirka 30 km söder om Bodø i Nord-Norge. Den förbinder Ytre Saltenfjord med Skjerstadfjorden (Indre Saltenfjord). Strömmen uppstår när tidvatten förflyttas mellan de båda fjordarna. Strömmen är 3 km lång och på det smalaste stället bara 150 m bred. Strömmens maximala hastighet är omkring 22 knop (40 km/t). Fartyg kan passera Saltstraumen under cirka 2 timmar efter varje ebb och flod.

Vid nipflod passerar under cirka sex timmar 372 miljoner kubikmeter vatten genom en 150 meter bred och 31 meter djup passage. Höjdskillnaden på havsytan mellan in- och utsidan av det smala sundet kan då vara så mycket som 1 meter, och så kallad bore uppstår.

Saltströmmen har av National Geographic blivit utsedd till en av världens bästa platser för sportdykning. Orsaken till detta är det mycket artrika växt- och djurlivet i strömmen. Många fiskare besöker av samma anledning platsen.

SALTSTRÖMMEN VIDEO

Reseledare Örjan Lundholm
Med mer än 40 års erfarenhet av havsfiske i Norge

Beten som vi använder i saltstraumen
jiggar och pirkar 10-100 gr